2017. június 18., vasárnap

Nechuke

Necuke
Az elektronikai ipar robbanásszerű fejlődésével párhuzamosan egy miniatürizálási folyamat is lejátszódott a világban. Számtalan ország vett részt ebben a versenyben, de vajon voltak-e történelmi előzményei a miniatürizálásnak?
Nos japánban minden bizonnyal igen. A japán kézművességnek mindig is volt affinitása az apró, munkaigényes termékek előállítására. Ilyen kézműves munka volt a netsuke is.
Mi is a netsuke? Egy apró 4-5cm-es szobrocska. Neve utal az előállítására, funkciójára. Ne=gyökér, Cuke=rögzíteni. Egy funkcionális tárgy, mely az idők során elveszítve eredeti feladatát vált műkereskedelmi darabbá. Eredetileg a kimonóra felcsavart obihoz zsinórral függesztett tároló(szagemonó) rögzítésére szolgált. A necuke a zsinór másik végére erősített apró szobrocska, amely megakadályozta a tárgyak kicsúszását az obiból.
Anyaga: kezdetben fa, majd különböző csontfélék, fém, agyag, porcelán.
Témája: emberábrázolás, történelmi, mitikus személyek, szerzetesek, gyerekek, valamilyen mesterségre utaló cselekvés (halász, faragó) növény, termés, istenségek, a hitvilág szereplői, absztrakt minták.
Virágkora a 18.sz. közepétől a 19.sz. közepéig tartott. A meidzsi korszakban a társadalmi változások következtében a japánok a hagyományos kimonó viselet mellett egyre inkább nyugatias ruházatokban kezdtek járni. A necuke elvesztette funkcióját, még is megőrizte népszerűségét. Ez úgy lehetséges, hogy a műkedvelő európai nagyközönség felfedezte magának a necukét, e páratlan apró műremeket. A műgyűjtők körében a mai napig megőrizte népszerűségét, és mai napig is készítik az aprócska szobrokat.












Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése